View Single Post
Stary 10-05-2021, 07:41   #3
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Naprawa samochodu w serwisie a części

Cytat:
Napisał Breitling Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zostawiając auto w warsztacie zawozicie własne części czy zdajecie się w pełni na warsztat
To zależy wyłącznie od tego jakie części i na ile ufasz mechanikowi.
Kwestia jest taka, że jeśli element będzie wadliwy (fabrycznie) to przywożąc własną część mechanik nie poczuje się do odpowiedzialności za wystąpienie usterki (chyba, że serio źle zamontował i się do tego przyzna). To na Tobie będzie spoczywać konieczność udowodnienia sprzedawcy / producentowi że część była wadliwa, oni zrzucą temat na niewłaściwy montaż i właściwie pozamiatane.

Jeśli mechanik kupuje części, to już sprawa inaczej wygląda, bo przy wadzie fabrycznej części to jest problem mechanika - on odpowiada za całość naprawy. Oczywiście sprzedawca / producent zrobi to samo - zwalą na niewłaściwy montaż, tyle, że to problem mechanika a nie Twój.

Dlatego czasem lepiej przeboleć te kilka - kilkanaście procent marży którą bierze mechanik i mieć jasną sytuację jeśli po naprawie coś będzie nie tak.

Miałem taką sytuację u siebie, wadliwy fabrycznie zawór EGR. Niemały wydatek, bo 700 zł bodajże i po 7 tys. km pojawiły się z nim problemy. Więc wróciłem do mechanika, rozebrali, sprawdzili, wszystko niby działa. Pojeździłem, 2 tys. km ok, potem problem znowu wrócił. Problem był taki, że na stole EGR działał OK, tylko z jakiegoś powodu po pewnym czasie przestawał dogadywać się z PCM w silniku i zaczynała się maniana.

Mechanik honorowo wziął temat na klatę, wymienił na nowy na swój koszt. I od 30 tys. km jest spokój. Tylko ja do niego jeżdżę od lat, nigdy się nie zawiodłem, więc wiem, że nie odwali maniany i nie wstawi chińskich części a skasuje jak za ori.

Z drugiej strony udało mi się okazyjnie kupić nowy zbiornik spryskiwaczy na miejsce cieknącego. Przywiozłem mu do wymiany bo jakby on miał wymieniać to by zamówił w hurtowni, zapłaciłbym 5 razy tyle, a to prymitywny element bez żadnej filozofii działania, przy czym względnie tani. Więc w takim wypadku można trochę zaoszczędzić, jak się samemu "zapoluje" albo wiemy, że chcemy np. hamulce konkretnie tego i tego producenta.

Ostatnio edytowane przez hindus ; 10-05-2021 o 07:43
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem