Temat: [Focus 2011-2014] 1.6EB - Skąd spadek mocy
View Single Post
Stary 11-05-2021, 10:49   #9
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 1.6EB - Skąd spadek mocy

Ciężko doszukać mi się dziwnych dźwięków (swoją drogą pogoda jest taka że przy otwartej szybie słychać głównie wiatr)

https://youtu.be/JYZy-Uv07O4

W drodze z pracy do domu zostawiłem Forscana który zaczytywał jakieś dane, ale żebym to ja wiedział czy dobre dane w ogóle odczytuję:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mocno mnie zastanawia poszarpany zielony wykres i właśnie w nim doszukuję się potwierdzenia, że te przerywania to właśnie będzie ten zawór.

Szkoda też w ciemno wydać około 300-350 zł za nowy zawór jeśli się okaże że to nie to. Teoretycznie wszystko powyżej ma sens.
Nierówna praca turbo to i brak płynnego przyśpieszenia.
W organoleptycznym odczuciu odnoszę wrażenie, że przyśpieszenie się "ślizga" ale jest to tak subtelne odczucie, że na pewno nie nazwałbym tego że auto przerywa przy przyśpieszaniu.
Bardziej że się ślizga (głównie na pierwszym i drugim biegu w okolicach 2500 obrotów) ale na tyle "delikatnie" że jest to naprawdę prawie że niewyczuwalne.

Wg filmików które widziałem (GFB DV dla Focustów ST) wygląda na raczej normalną robotę bez żadnych komplikacji.
Pytanie - a co jeśli to zawór/jednostka sterująca podciśnieniem?

Przy ściąganiu obecnego zaworu bocznikowego jak nic zgubię sprężynkę,
więc nie chcę tego ruszać aby tylko "sprawdzić" (chyba że nie mam innej opcji)

Czy jest jakiś PID/dane w Forscanie które lepiej dadzą mi podgląd co się dzieje?
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem