Cytat:
|
Znów, wskaż przepis, który określa i pozwala na takie działanie zarządcy dróg i z którego wynika takie zastosowanie prawa, jak napisałeś.
|
Tu nie chodzi o przepis a organizację ruchu. Jest to skręt w prawo. Skręcający (uczestnik ruchu) powinien zawsze w miare możłiwości trzymać sie prawej strony wg przepisów ogólnych. Przywoływane tutaj pierwszeństwo "prawej ręki" jest źle interpretowane gdyż dotyczy ono sytuacji kiedy byłoby to klasyczne skrzyżowanie i z przeciwka pojazd skręcałby w lewo. Wtedy rzeczywiście pojazd skręcający w prawo zgodnie z przepisami może zając dowolny z dwóch pasów, a skręcający w lewo ma obowiązek go przepuścić. Natomiast to co robi nagrywający to jest nadinterpretacja, stosuje regułę prawej ręki dla pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku. Tworzy "nowe prawo" wg którego pierwszeństwo ma zawsze ten znajdujący się po prawej stronie dla pojazdów poruszających się w tym samym kierunku.
W praktyce ja wjeżdżając z lewego pasa jednak zawsze "na wszelki wypadek" staram się trzymać lewej krawędzi jezdni gdyż wiem, że na środkowym i prawym pasie często dzieją się dziwne rzeczy. I nie pociesza mnie perspektywa faktu posiadania racji po szkodzie.