Cytat:
|
Żaden z pojazdów (A i B) nie sygnalizuje tutaj zamiaru zmiany pasa ruchu więc, żadna ze stron nie może się powoływać na ten zapis.
|
Przepis nie mówi o sygnalizacji zmiany pasa, ale o zmianie pasa, a ta następuje, co widać na filmie.
Jeśli pasy nie są namalowane lub ich nie widać (np. śnieg), to sytuacja przestaje być oczywista i można ją interpretować
odmiennie na podstawie innych przepisów (co zresztą nawet Dvorak w innych filmach przywoływał). Nic w tym dziwnego, wiele takich spraw może się skończyć w sądzie i być może niektóre "identyczne" będą miały różne rozstrzygnięcia.
W drugim filmie masz sytuację, gdzie o tym samym różnie wypowiadają się różni eksperci. Czy twoim zdaniem dobrze to świadczy o przepisach, że różnie można je interpretować? Dvorak nie jest wyrocznią i sam może się mylić, szczególnie że nie podał żadnych przepisów na podparcie swoich tez. Co więcej, stosuje jakąś dziwną wykładnię, że pasy by były tak, jak on by chciał. Inna osoba może stosować wykładnię, że zawsze pas z prawej jest "główny". Ponieważ taka sytuacja nie jest ujęta w przepisach (że jak poruszam się bez skrętu kierownicą, to jestem "główniejszy"), to można sobie gdybać.
Interesuje mnie jednoznaczne rozstrzygnięcie tej rozmowy, bo niewykluczone, że sam kiedyś trafię na takiego nagrywającego, który pechowo okaże się wpływowym gościem i to mnie zostanie wystawiony mandat. Fajnie by było gdybym wiedział, jak mogę się bronić, jako kierowca Renault.
Na razie zostały podane same ogólniki, ale żadnej konkretnej linii ze wskazaniem przepisów i ich szczegółowej, a nie naciąganej interpretacji.