Przypomnę (skorygowałem moje wcześniejsze posty bo niechcacy zamieniłem A z B w pewnym momencie):
A - skracający z lewego pasa.
B - skracający z prawego pasa.
Cytat:
|
.
Czyli ewentualnie dostanie mandat za brak sygnalizacji, a nie za brak pierwszeństwa.
|
Skoro "B"zmienił pas bez sygnalizacji i wjechał w pojazd poruszający się tym pasem w tym samym kierunku (bo też nie sygnalizował zmiany pasa) tzn. wykroczenie względem art. 22.5 popełnił B, a kolizja jest tego efektem. Nie ma czegos takiego jak bezwględne pierwszeństwo pojazdu poruszającego się z prawej. Jest natomiast artykuł 16 mówiący że B powinien trzymać się prawej krawędzi jezdni czego nie uczynił, zmienił pas jazdy bez sygnalizacji i doprowadził do kolizji. Jeśli B, miał właczony lewy kierunkowskaz tzn. zmieniał pas tzn. powinien ustąpić pierwszeństwa A który porusza się tym pasem zgodnie z art. 22.4.
Jeśli B utrzymuje że ma prawo do wjazdu na pas środkowy i nie zmienia pasa ruchu to nie może się jednocześnie powoływać na przysługujące mu prawo z art 22.4 Oczywiście 'A' też będzie utrzymywał że nie zmieniał pasa ruchu i będzie miał rację. W tej sytuacji rozstrzygnie artykuł 16 na korzyśc A. Jeśli B miał włączony prawy kierunkowskaz to tym bardziej powinien znaleźć się na prawym pasie.
Bump:
Cytat:
|
Wskaż przepis/y, który określa, że Renault jednoznacznie miał pierwszeństwo.
|
Kierujący A (Renault) porusza się swoim pasem. Tutaj kierujący B wjechałby w A i musiał wykazać, że miał pierwszeństwo.
B nie może się powołać na art 22.4 jeśli utrzymuje że wjeżdża na środkowy pas bez zmiany pasa ruchu. Jeśli uważa, że zmienia pas ruchu tzn. musi przepuścić A, który tym pasem porusza się w tym samym kierunku (nie zmienia pasa ruchu).
Oczywiście zgodzę się ze stwierdzeniem, że domalowanie pasów pomogłoby niektórym uczestnikom ruchu. Ale jak będzie zima i jezdnia pokryje się śniego-błotem to i tak nie wystarczy
Ja to tak widzę - ale jednak jeżdżę z lewego na lewy, a z prawego na prawy. Potem zmieniam pas. Jak wiadomo werdykt sądu w Krakowie nie musi być taki sam jak werdykt sądu w Toruniu.