Cytat:
|
Definicja zawarta w art. 2 pkt. 7 ustawy – Prawo o ruchu drogowym mówi, że pas ruchu to każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi.
|
Korzystam regularnie z tego zapisu przy wlocie z Telewizyjnej w Kamieńskiego w kierunku południowym. Szeroki pas miał zamalowana część z lewej strony wymuszając ruch jednego rzędu pojazdów w dwupasmową Kamieńskiego. Widać to zresztą na bieżącym, ale starym juz ujęciu Google Maps. Jakis czas czemu usuniętą (zeszlifowano) białe linie i teraz jeździ się na dwa rzędy co znakomicie redukuje korki w tym miejscu. Na szczęście nie spotkałem tam jeszcze "szeryfa" na prawym pasie który wepchnąłby się na lewy - ale uważam.
Podobnie przy skręcie z Kościuszki w Most Dębnicki. Tam są dwa pasy skrętu na dwa pasy mostu. Raz zdarzyło mi się, że kierowca z prawego pasa miał wątpliwości gdyż chciał zająć pas lewy - ale nie zauważył, że zmieniono zasady umożliwiając skręt ze środkowego pasa w prawo co stosownie oznakowano. Niestety ale te nieporozumienia biorą się właśnie z tego, że spora liczba uczestników ruch z jakiegos powodu unika poruszania się pasem prawym. A dla mnie jest to z reguły najszybszy pas w mieście, a na lewo zjeżdżam chwilowo jedynie przy wyprzedzaniu lub planowanym skręcie w lewo.