View Single Post
Stary 12-05-2021, 15:17   #171
Khiav
ford::average

Model: SMax
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Zablokowany reczny

Zerwał się zaczep od linki. Dość wku...rzająca usterka.

Musisz rozebrać tunel środkowy, konkretnie podłokietnik. Żeby to zrobić musisz odkręcić dwa torxy w popielniczce pasażerów z tyłu oraz pod klapą samego schowka (chyba 4). Jak go wyciągniesz, to tu zaczyna się najtrudniejsze: musisz namacać ręką, gdzie idą zęby ręcznego po lewej, powinieneś znaleźć tam mocowanie linki. Jednocześnie ciągnąc za dźwignię ręcznego trzymając przycisk od zwalniania go, musisz odczepić blokadę ręcznego. Nie jest to łatwe, bo robisz to po omacku, dobry trening na cierpliwość i można się pokaleczyć. Najłatwiej to szukać elementu który robi się "luźny" gdy podciągniesz dźwignię nawet minimalnie do góry.

Mi najwygodniej było robić to będąc bezpośrednio za tunelem, ale sąsiad, który też jeździ smaxem, robił to u siebie normalnie z fotela pasażera z przodu.

Od razu mówię, że samej linki nie kupisz w dystrybucji Forda, tylko cały mechanizm za 400-450 zł. Linki są tylko zamienniki, ja u siebie założyłem taką za 20 zł, jakoś rok temu i na razie nie mam z nią problemu.

Ford tłumaczy się tym, że homologacja jest na całość a nie na poszczególne elementy.
Khiav jest offline   Odpowiedź z Cytatem