View Single Post
Stary 16-05-2021, 10:03   #825
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Kodeks Drogowy... pytania i odpowiedzi

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przy czym kolejny zapis tego cudnego tworu legislacyjnego (mówię o wspomnianym art 148 ) wprowadza zamęt, bowiem: "Zarządca drogi może uzależnić poruszanie się pojazdów elektrycznych po wyznaczonych pasach ruchu dla autobusów od liczby osób poruszających się tymi pojazdami". Tym samym stawia decyzję zarządcy drogi ponad zapisem ustawyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miłego dnia.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź. Ja ten artykuł odbieram tak , że pojazd elektryczny może się poruszać po bus pasie, ale zarządca drogi ma prawo wprowadzić ograniczenia uwarunkowane od ilości osób w pojeździe. Dla mnie taka regulacja nie oznacza, że zarządzenie będzie ponad prawem. Np. w ochronie środowiska, ustawy dopuszczają określone normy stężeń substancji szkodliwych w powietrzu, ale jednoczesnie pozwalają (pozostawiają do decyzji lokalnej) ewentualne zaostrzenia tych norm. Czyli ustalają "warunki maksymalne"(mogą się poruszac po bus pasie), ale pozwalają zaostrzać je lokalnie ("ograniczenia dt. min. ilości osób w pojeździe).

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 16-05-2021 o 10:11
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem