View Single Post
Stary 18-05-2021, 08:47   #5
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Naprawa samochodu w serwisie a części

Cytat:
Napisał Breitling Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zostawiając auto w warsztacie zawozicie własne części czy zdajecie się w pełni na warsztat? Zaprowadzę Focusa po raz pierwszy do warsztatu (nie Aso) więc jeszcze nie mam opinii na temat nowego miejsca.
Przez lata zdawałem się na serwis. Nie wychodziłem na tym źle, ale nie miałem żadnej kontroli nad cenami części.
A są lepsze, gorsze części. Skoro jest taki wybór, to ja wolę kupić sam wg VIN i zawieźć do serwisu kupione części. (to nie działa w ASO, bo tam nawet śrubki klienta nie wymienią).
Dla pewności proszę zawsze o zwrot starych. Zwykle stare obejrzę, zrobię zdjęcie, ponarzekam oo jak ta część była zużyta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i oddaję serwisowi na miejscu stare elementy do utylizacji.

Oczywiście tak jak @hindus pisał - biorąc części kupione przez serwis ma się ich gwarancję, ale to co konkretnie serwis do auta wsadzi to jest niewiadoma. Czy to będzie regenerowany zamiennik AS, czy nowe i renomowane np Valeo - tego nie wiesz, póki nie będzie w aucie. Poza tym wspomniane ceny.

Serwis chciał mi dać sprzęgło Valeo za 1000zł. Ja kupiłem identyczne części Intercarsie za 750zł.
I też w drugą stronę:
Serwis chciał mi dać nowe tarcze przednie za 60zł, bo takie mieli w hurtowni. Wolałem poczekać i sam kupić za kilkaset dobre markowe by auto hamowało jak tego oczekuję.

Istotną serwisów jest to, że mają taki wybór części jaki jest w hurtowniach firm z którymi współpracują. A my mamy wybór o wiele szerszy, nieograniczony wręcz. Dlatego ja taką formę polecam. Kupując wg VIN nie ma możliwości by kupić nie pasującą część. Kupując nowe i markowe części d dobrych sklepach online również nie ma możliwości kupienia uszkodzonej/wadliwej części.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem