Temat: [Fiesta 2012-2017] Wentylator - dziwne warczenie 1,5 tdci
View Single Post
Stary 22-05-2021, 12:12   #2
jerry2006
ford::amateur

Imię: Jarek
Model: FIESTA
Silnik: 1,25
Rocznik: 2013/2014
Domyślnie Odp: Wentylator - dziwne warczenie 1,5 tdci

Cytat:
Napisał Fiestunia_mk7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
Jestem szczęśliwą posiadaczką Fiesty mk7 tdci z 2012r. Po ostatnim serwisie klimatyzacji zauważyłam, że pojawił się problem. Przy odpaleniu auta i automatycznym załączeniu się klimy, wentylator - wiatrak zaczyna głośno chodzić. Klima chłodzi bez problemu. Ogólnie odczuwam, że jest głośniej wewnątrz auta. Podczas jazdy nie jest to, aż tak zauważalne, ale po zgaszeniu silnika wiatrak jeszcze chodzi i jest głośny jak traktor (warczy jak traktor przez ok 30 sek.). Sytuacja ta powtarza się jedynie, gdy klima jest włączona, gdy nie jest załączona wszystko działa cichutko, nie ma tego warczenia. Ten dźwięk wyraźnie pochodzi z wiatraka. Co może być przyczyną takiego stanu? Czy wiatrak jest do wymiany? Czy przede wszystkim jest to usterka z którą mimo nieprzyjemnych efektów dźwiękowych można jeździć? Pomóżcie
Pozdrawiam wszystkich Fordomaniaków:-)
Według mojej wiedzy wentylator zawsze włącza się przy włączeniu klimy nawet gdy silnik jest zimny. U mnie też jes głośno wtedy ale było tak zawsze.
Ja mam inny problem bo właśnie wymieniłem wentylator na nowy i jest dużo głośniej niż na starym który się spalił.Nie wiem czy to wina obrotów czy kiepsko wykonanego wentylatora. Czy na zimnym silniku po właczeniu klimy on powinien chodzić na mniejszych obrotach niż gdy się zilnik zagrzeje?
jerry2006 jest offline   Odpowiedź z Cytatem