Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF
Dzięki. Ale w jakim sensie mogę sprawdzić temp wypalania dpfa? Ona jest gdzieś w forscanie? Czy masz na myśli aby ją sprawdzić podczas trwania cyklu regeneracji? Bo też o tym myślałem i teraz jak się będzie wypalał to chcę pojechać specjalnie z drugą osobą aby ta popatrzyła jak to wygląda. Wiesz może jakieś pidy odpowiadają za to? Może temperatura spalin? Zastanawia mnie też to czemu u mnie temperatura spalić wynosi cały czas 100%. To normalne? Nawet jak uruchomiłem silnik po godzinnym postoju to temp spalin = 100%. Świecę tak, zweryfikuję są sobie może jutro. Wejdę do kanału i sprawdzę. Ale czy świeca żarowa nie daje żadnego błędu jak się spali? Tu czytałem różne wątki i koledzy pisali że przy świecy mieli błędy.
---EDIT---
A czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak działa ten czujnik ciśnień? Skoro na jego podstawie, sterownik decyduje o zapełnieniu filtra, to czy przypadkiem to ciśnienie nie powinno rosnąć? Kurde, u mnie na jałowym zawsze jest 0kPa. Po dodaniu gazu do 3 tysięcy obrotów rośnie do 5kPa i nie ma znaczenia czy filtr mam zapełniony w 20% czy w 60%. Nigdy nie pokazał więcej. Więc jak na tej podstawie sterownik wie że filtr jest zapełniony? Przecież ta różnica powinna rosnąć. Tak mi się wydaje. Czy ten czujnik da radę jakoś sprawdzić?
Ostatnio edytowane przez mondeo_owner ; 24-05-2021 o 22:49
|