Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 25-05-2021, 18:25   #387
mondeo_owner
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Jeszcze jedną rzecz właśnie sprawdziłem. Nie wiem słuchajcie czy poprawnie to wykonałem ale chyba mam spaloną świecę dopalającą. Ustawiłem multimetr na 200Ohm. Ze świecy, wychodzi taki czerwony kabelek. Przyłożyłem czerwoną sondę multimetru no tego kabla, czarną do łba świecy na który nakłada się klucz gdzie powinna być masa (tak standardowo zawsze sprawdzałem świece żarowe a to chyba nie jest nic innego jak świeca żarówa) i co widzę? NIC. Multimetr ani drgnie. Nie pokazuje kompletnie nic co oznacza, że o ile dobrze przeprowadziłem ten test, że świeca jest kompletnie padnięta. Bo jak kiedyś miałem taką co grzała ledwo co na czubku to pokazywała mi bardzo duży opór a jak nie pokazywało mi nic to taka świeca nie grzała w ogóle. I teraz co, myślicie że walnięta świeca może powodować takie cyrki? Sprawdziłem też przewody idące do czujnika różnicy ciśnień. Wyglądają ok. Nie są popękane, połamane, sparciałe. Samego czujnika nie ściągałem. Natomiast wartości jakie pokazuje są stałe. Jak miałem LOAD 23% i SOOT 19% to pokazywał 0kPa i 0.5V na biegu jałowym, 6kPa i 0.55V na przy 3rpm. Jak teraz mam LOAD 60% i SOOT 34%, wskazania tego czujnika są identyczne, nie różnią się kompletnie niczym

---EDIT---
Co do świecy dopalającej to mój błąd. Źle ją sprawdzałem. Opór jest 1.7 więc świeca bardzo dobra. Zrobiłem teraz sobie tracę kilka km. Nagrałem parę parametrów FORScan'em. Czy byłby jakiś dobry człowiek który popatrzył by na nie i może coś rzuci mu się w oczy.

To co mnie na tym nagraniu mocno zaniepokoiło to spójrzcie na parametry LOAD i SOOT. To już nie pierwszy raz obserwuję ale dziś to nagrałem. LOAD był na początku 60%. Później spadł sam do 58% i później wzrósł do 61%. SOOT w między czasie podskoczył o 1%. I tak też to wygląda na codzień. SOOT przybywa powolutku. Najwięcej gdy silnik jest zimny. Później gdy się rozgrzeje to SOOT rośnie już sobie dużo wolniej. Średnio 1% na 8 - 10km.

https://www.youtube.com/watch?v=7KOj9M9Vf3E

Ostatnio edytowane przez mondeo_owner ; 25-05-2021 o 20:34
mondeo_owner jest offline   Odpowiedź z Cytatem