Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 25-05-2021, 22:52   #390
mdxmd
ford::average

Model: Ford mondeo
Silnik: 2.0tdci 163KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Cytat:
Napisał mondeo_owner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No tak tylko ja bym to rozumiał gdybym faktycznie jeździł po mieście. Wtedy 300km to jest norma. Ale ja użytkuję ten samochód tak samo jak robiłem to rok temu, dwa lata temu, 3 lata temu, nic się nie zmieniło. Do pracy, 30km w jedną stronę, poza miastem, prędkość 70 - 100km/h i 30km z powrotem. W zeszłym roku, latem wypalał się co 700km. Zimą nawet co 1000km. A teraz po tej zimie mu coś strzeliło i wypala się co 150 - 200km. Mimo iż tak jak mówię, sposób użytkowania absolutnie się nie zmienił.

Teraz zastanawiam się czy ten load tak mi rośnie przez to że nadmiernie kopci? No dziś akurat miałem urlop bo musiałem coś załatwić, byłem w Warszawie. Postałem trochę w korkach. Zrobiłem w sumie 70km. SOOT przyrósł jedynie o 4% a LOAD o 25%. Więc to całkiem sporo ... Zatem jeżeli przyczyną jest nadmierne kopcenie to opcje są 3:
- samochód bierze olej - ta opcja odpada. Olej kontroluję regularnie. Jest MAX. Nie przybywa ani nie ubywa. Trzyma poziom sztywno
- leją wtryski - to pewnie będę musiał sprawdzić
- egr - i tu nie wiem czy bawić się w czyszczenie czy może lepiej kupić regenerowany i po prostu wymienić i tyle.

jaki masz przebieg? po co latasz z miernikiem pod autem, przecież wystarczy zrobić podgląd z temperatur i podczas wypalania widać, czy świeca płomieniowa działa. Zresztą gdyby była spalona to sterownik musi o tym alarmować.

Gdyby chciało Ci się zrobić logi z poniższych parametrów, od startu zimnego silnika po trasę ok 10-15km z zróżnicowaną jazdą mogę porównać ze swoim autem bo wygląda, że mamy identyczne.

RPM
ECT
IAT
ACT
APP
MAF
EGRVPB1
EGR_ERR
MAP (wysoka rozdzielczość)
VAR_NOZ_POS
VNTP
DP_DPF