MAF pokazuje dobrze,
generalnie tych parametrów nie ogarniesz na zasadzie ile być powinno, bo to parametry dynamiczne zależne od siebie
Odnośnie napięcia czunika kopiowania turbo, u mnie przy nagrzanym silniku po przejechaniu ok 12km na wolnych obrotach napięcie 3.08V, przy ruszaniu z miejsca oraz gdy dodam gazu na chwilę podbija do 3.26V aby rozpędzić turbinę, później spada stosownie do ilości gazu i wartości ciśnienia doładowanie
Atari, dochodzę o podobnych wniosków jak Ty, pompuje ciśnienie tylko po to aby egr pompował spaliny.... ja jeszcze mam taki pomysł, zrobię za przepływomierzem króciec np. 5mm, wężyk i regulowany zaworek (lewe powietrze) to zaniży wskazanie MAF a tym samym sterownik będzie zmuszony do przymknięcia EGR, inna opcja to zmiana mapy EGR.
Generalnie z tego co obserwuję to dopóki ciśnienie doładowania nie osiągnie powyżej 1bar ponad ciśnienie atm, auto wogóle nie jedzie, coś tam się rozpędza ale to nędza... kompletnie tego nie rozumiem bo miałem wiele aut, gdzie przy takim doładowaniu auto wyrywało już konkretnie a przy ciśnieniu 1,1bar było to już moc maksymalna rzędu 110KM.
Niestety ale usterki nie ma i jak pisze kolega, poszukiwania to strata czasu i pieniędzy, pozostaje modyfikacja mapy lub wyrzucenie EGR. Dlaczego ? bo nawet jeżeli cały układ jest sprawny (turbo, MAF, EGR...) to na szarym końcu tej układani siedzi szerokopasmowa sonda lambda... która ostatecznie informuje sterownik ! stary mało tlenu spaliny słabe.....! co robi sterownik pakuje turbo na maksymalne obroty, na co zaraz MAF daje sygnał za dużo powietrza otwieraj EGR ... i tak wkoło silnik musi się zmagać z nadmiernym doładowaniem i spalinami zamiast dawać moc na koła. Hu..nia to wszystko. Albo normy emisji spalin albo jazda.