Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF
pewien człowiek od tuningu powiedział mi, że czujnik różnicy ciśnień nie służy do analizy zapełnienia filtra DPF, czujnik ten jest elementem zabezpieczenia a nie analizy stanu zapełnienia filtra. Oznacza to, że sterownik traktuje go jako zabezpieczenie na wypadek gdyby standardowa kalkulacja stanu zapełnienia filtra zawiodła. Wówczas duży wzrost różnicy ciśnień jest alarmem dla sterownika, że coś jest nie tak i to wszystko, nie bierze on żadnego udziału w algorytmie wyliczenia zapełnienia filtra.
Tyle w temacie, nie wiem czy ma rację czy nie, ale analizując wskazania jestem skłonny w to uwierzyć. Z drugiej strony zauważyłem, że mając np. 50% DPF load gdy depnę w podłogę przez 1-2km to zaraz load wskakuje nawet na 70%... jak on sobie to wyliczył nie mam pojęcia,,,
jestem skłonny zrzucić rurkę od ciśnienia przed FAP i wypuścić sobie koło lusterka aby zobaczyć czy to auto dymi jak parowóz czy eletkronika świruje. Może warto też przeczyścić ten wężyk do czujnika bo skoro jest przed FAP to musi być zadymiony sadzą, ta rurka raczej się nie wypali podczas procesu reanimacji filtra.
Jedyne do czego mogę się przyczepić w moim aucie to zbyt wysokie ciśnienie doładowania przy delikatnym obchodzeniu się z gazem i co za tym idzie dużym otwieraniem się zaworu EGR czyli to samo co miał kolega Atari, ciekawe jest to, że auto jeździ dużo lepiej gdy zapełnienie filtra DPF jest duże wówczas turbo mniej pompuje ciśnienia.
Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 27-05-2021 o 22:05
|