Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacja fabrycznego audio
View Single Post
Stary 28-05-2021, 19:28   #657
am123
ford::beginner

Imię: A
Model: Mondeo mk5
Silnik: Hybrid EU
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Modyfikacja fabrycznego audio

U mnie od tygodnia w przednich drzwiach jest Audio System M165EVO. Kupione wraz z dystansami MDF (potrzebne) na portalu akcyjnym. Pólka cenowa 550pln. Podobno żeby była różnica (konkretnie w mocy, pod większy wzmacniacz) to kolejna półka to 1500pln ...

Przy wyborze kierowałem się: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Niestety tweetery (sprzedawane razem z głośnikami) okazały się być tak ze 2mm za duże (średnica) względem oryginalnych i musiały wejść na siłę (przykleiłem je z tyłu taśmą butylową do boczku drzwi żeby nie wypadły, bo oryginalne plastikowe łapki po takim wciśnięciu nie trzymają)...

Do tego mata butylowa 2.5mm (2m2) i pianka wygłuszająca kauczukowa 6mm 1m2. Oba od Bitmat-u. Mata bardzo fajna, ale pianka byle jaka (targa się łatwo, klej łapie mocno i od razu - ale nie da się poprawić, zwłaszcza dojść potem do kabli pod spodem)...

Różnica w dźwięku głównie jeśli źródłęm jest BT. Pojawia się więcej wysokich a mniej średnich. Całość gra lekko ciszej względem oryginalnych papierowych (może zawieszenie membran się wygrzewa, a może nowe mają szersze pasmo ale też mniejszą skuteczność). DAB-a (jeszcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie mam. Na FM nie bardzo słuchać różnicę...

Jak na razie najlepsze efekty na oryginalnym wzmacniaczu są jeśli wybierze się żródło BT, źródło dźwięku Spotify, i doda się jakiś dsp-korektor (aplikacja 'Equalizer'), wtedy robi się przyjemnie i słychać też w miarę głęboki bas. Dodatkowo balans ustawiony "tylko przód". Na Spotify są też zestawy muzyki dobranej do testowania car audio - fajne jest tego posłuchać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Następny krok to potencjalnie:
1. brak kroku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo już jest całkiem (wystarczająco) dobrze
2. zmienić dodatkowo głośniki w tylnych drzwiach
3. jeśli to możliwe, rozciąć tor audio tuż przed wzmacniaczem i wejść tam z jakimś dsp, wtedy przypuszczalnie będzie też jakaś poprawa na FM, ale i nie będzie trzeba bawić się z aplikacjami.

Ważne: w systemie nie-Sony (standardowy) z ANC (europiejska hybryda) nie słyszę u mnie po tej wymianie skutków ubocznych w postaci stukania/pukania/itp z głośników opisywanego przez innych forumowiczów. Samo ANC jest włączone i wydaje się że działa OK (nie jest ani głośniej ani ciszej niż przed podmianą głośników).

Ostatnio edytowane przez am123 ; 28-05-2021 o 21:53
am123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem