Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 28-05-2021, 23:05   #429
mondeo_owner
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Cytat:
Napisał mdxmd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj wypalanie włączyło się przy 96% LOAD (po 280km od ostatniego), nie miał kiedy wypalić tylko miasto... ciekawe jest to iż auto jeździ super jak filtr jest zapchany, fajnie przyśpiesza jakoś lekko bez wciskania pedału gazu.
@mdxmd , a czy mógłbyś mi powiedzieć, jaką masz różnicę ciśnień mając tak duży LOAD?

Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Jak działa chłodnica EGR? Jeżdżę od kilku dni z rejestracją parametrów, nagrywam sobie ekran na telefonie i później to analizuję. Nigdy ale to nigdy, nie zaobserwowałem zmiany na 2 parametrach. Pierwsze to EGR_POS_SEN. Mam bez przerwy 4.99V i to się kompletnie nie zmienia nigdy. Drugi parametr który się nigdy nie rusza to EGR_VAL_MEA. Stoi na 99.96. Przez ponad 200km odkąd wszystko rejestruję, nie drgnął ani na sekundę. Jest jeszcze trzeci, EFGR_VAL_DES. On też ma cały czas wartość 99.96. Czasem na sekundę wskoczy 0.0 i później znowu wraca na 99.96. Potrafi ktoś powiedzieć czy to normalne zachowanie?
mondeo_owner jest offline   Odpowiedź z Cytatem