Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 29-05-2021, 12:38   #438
mondeo_owner
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Ja jeszcze u siebie będę obserwował teraz po wymianie żarówki. Bo wczoraj po wymianie zrobiłem 20km, dziś 10km i póki co LOAD mi spada a SOOT w ogóle nie rośnie. Zobaczymy. Raczej złudna nadzieja że to coś da no ale zobaczymy. Muszę jeszcze powalczyć z tym zaworem obejścia chłodnicy EGR bo on na 100% szwankuje i to nie ulega wątpliwości.

Wiecie może czy jest jakiś sposób na sprawdzenie domowymi sposobami tego zaworu Pierburga? Nie wiem jak on się powinien zachowywać ale zdjąłem przewód z tej gruszki przy EGR-ze i jak w niego dmucham to słychać gdzieś przy zaworze że to powietrze uchodzi. Może to tak powinno być ... Ale jak dmucham to nie czuję żadnego oporu, to powietrze tak lekko wchodzi i gdzieś wylatuje ale jeszcze nie wiem gdzie.

I jeszcze jedno, może głupie pytanie. Bo chcę sprawdzić zawór czy ta klapa co otwiera i zamyka chłodnice EGR, działa. Jak jak odłączę podciśnienie od gruszki i podczepię tam taką dużą strzykawkę, to wpychając lub wyciągając powietrze, powinienem zaobserwować ruch elementu który oznaczyłem na zdjęciu czy może tego czy klapa działa, nie da się zaobserwować?

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mondeo_owner ; 29-05-2021 o 12:56
mondeo_owner jest offline   Odpowiedź z Cytatem