Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF
No to moją teorię szlak trafił Faktycznie nie mam dodatkowej wtyczki w zaworze, jest tylko jedna. Zatem wszystko działa poprawnie. Zatem dalej jestem w lesie i nie znam przyczyny częstszego wypalania się filtra. Mam jeszcze akumulator do wymiany. Często wywala mi rano już komunikat o rozładowaniu. Zresztą ma już prawo bo chodzi od nowości czyli ma 9 lat i 202 tysiące km. Ale wątpię aby akumulator miał jakikolwiek wpływ na wypalanie filtra. Myślicie że jest sens w DW10C robić test przelewowy wtrysków czy może od razu lepiej oddać je na stół? Zanim pójdę z filtrem do regeneracji wolę sprawdzić jeszcze wtryski bo zregenerują filtr a on dalej będzie się zapychał. Nie wiem czy to normalne ale chwilowe spalanie teraz mam 0.7 - 0.8l. Nie pamiętam jak było rok temu o tej porze ale to chyba jest ok bo przecież klimatyzacja już pracuje. Chyba że może to nie jest normalne i wtryski po prostu leją.
Natomiast nie wiem dalej co jest powodem takiego zachowania parametru LOAD. Nie obserwowałem go wcześniej więc nie wiem jak on wcześniej się zachowywał ale teraz jest strasznie nie stabilny. Rośni i maleje nawet o 11%. Tak właśnie miałem dziś. W piątek był na 39%. Po tym jak się przejechałem 20km wzrósł do 43%. Później w sobotę spadł do 40%. Dziś rano spadł mi do 38% a teraz byłem o znajomego, wróciłem i wystrzelił na 49%. Coś tu jest mocno nie tak. Rozumiem żeby wraz ze wzrostem szły wskazania z czujnika różnicy ciśnień ale nie idą. Kompletnie nie jestem w stanie powiązać tych nagłych wzrostów z czymkolwiek. Jak dziś nastąpił ten skok o 11% to jechałem ze stałą prędkością ok 80km/h. Czujnik różnicy ciśnień pokazywał 2 - 3kPa, EGR miał 68%, egr err pokazywał 0%. No kompletnie żadnych jakichś dziwnych wskazań. Czy ktoś potrafi powiedzieć, na jakiej podstawie sterownik wylicza sobie to zapełnienie skoro nie na podstawie czujnika różnicy ciśnień? Bo przecież skądś to brać musi.
Ostatnio edytowane przez mondeo_owner ; 30-05-2021 o 17:08
|