Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 30-05-2021, 23:22   #445
mdxmd
ford::average

Model: Ford mondeo
Silnik: 2.0tdci 163KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

dzisiaj zrobiłem trasę ok 500km i wypalał się 2x a po powrocie mam już 70% więc za 1-2dni znowu będzie palić. Jak ma sprzyjające warunki to pali średnio co 200km i nie ma znaczenia czy jeżdżę jak osioł czy normalnie.

Dzisiaj zrobiłem test na trasie i odłączyłem EGR i wydaje mi się, że nie ma to wpływu, raczej zapełnia się tak samo ale co ciekawe to bez EGR temperatura spalin jest niższa o ok 100st.C niż z EGR i auto pali średnio ok 1L mniej. Dlaczego temperatura jest niższa??? to przecież EGR ma obniżać temperaturę spalin prawda...???$$%%!

Jedyne do czego mogę się przyczepić to jest za dużo ciśnienia doładowania!! kuźwa jak to możliwe, przecież nie ma możliwości regulacji cięgna turbo i jest czujnik położenia turbiny więc jak to możliwe, że ładuje za dużo?? Bo co do tego nie mam żadnych wątpliwości po wyłączeniu EGR jest jeszcze gorzej wystarczy dotknąć gazu i pakuje prawie 2bar a położenie zmiennej geometrii cały czas jest na maxa, dopiero gdy ciśnienie wzrośnie do ok 2.3bar cięgno zaczyna się cofać - ale to jest już duszenie gazu a nie ekonomiczna jazda.

Mogłbym wymienić gruszkę tylko co to pomoże i tak jest czujnik kopiowania więc zużycie sprężyny gruszki nie ma znaczenia bo sterownik i tak ma położenie, próbowałem dać lewe powietrze na sterownie gruszką i z forscan widać, że sterownik tak wysterowuje zaworek aby uzyskać określone położenie cięgna turbo, więc nic nie pomoże kombinowanie z turbiną. Pozostaje tylko modyfikacja softu.

Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 30-05-2021 o 23:26
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytatem