Temat: [Mondeo 2007-2014] Demontaż turbiny polift po 2010
View Single Post
Stary 30-05-2021, 23:54   #5
mdxmd
ford::average

Model: Ford mondeo
Silnik: 2.0tdci 163KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Demontaż turbiny polift po 2010

to nie jest standardowy "gwizd powietrza" pisałem w innym wątku ale wydaje mi się, że turbo zbyt dużo pakuje ciśnienia a zmienna geometria turbo podczas normalnej jazdy jest ciągle na maxa, zaczyna się cofać dopiero gdy ciśnienie wzrośnie do ok 2.3bar. Nie mniej jednak bez względu na jej ustawienie powinno być cicho.

Bump:
Cytat:
Napisał bartecki92 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gwizdanie może być objawem uszkodzenia uszczelki między kolektorem wydechowym a silnikiem, albo między turbosprężarką a kolektorem wydechowym.
Gwizdać może też dziurawa rura między turbosprężarką a kolektorem dolotowym, albo uszkodzona uszczelka między klapą gaszącą a kolektorem dolotowym.

Wszystko to zależy od dźwięku, bo gwizdanie gwizdaniu nie równe.
na rurach dolotu i za turbo wszystko sprawdzałem. Z kolektorem ciężka sprawa bo nic nie widać, nie ma dostępu trzeba demontować a nie wiem jak się za to zabrać, wszystko zabudowane na ful - od spodu maglownica, drążek reakcyjny sanki silnika itd..a od góry też zero dostępu

Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 31-05-2021 o 07:31
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytatem