View Single Post
Stary 31-05-2021, 14:04   #1
artdecore
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Olej (DUŻO) w intlkulerze, chłodnicy powietrza

Witam.
Moja historia. Mondeo mk4 1.8 tdci 2008 r. przebieg 245 tyś.. Jazda większość miasto. średnio miesięcznie 2000 km na mieście i jakiś 1000 na autostradzie i expresach. Jazda dynamiczna.
Przynajmniej raz w miesiącu rano odpalam samochód, silnik działa przez jakieś 30 sekund po czym gaśnie. Po ponownym odpaleniu działa bez zarzutu i to nawet przez miesiąc. ostatnio jadąc na expresówce ja mu na gaz a on nie chce przyspieszać, po ponownym uruchomieniu silnika jeździ normalnie. Po jakiś 2 tygodniach jazdy na expresówce ponownie nie reaguje na gaz. I tu po zatrzymaniu już nie chciał odpalić. Laweta i pod domem patrzę co się dzieje. Pierwsze co rzuciło mi się to, że nie ma paliwa w przewodzie z baku do filtra paliwa, zamontowałem pompkę ręczną podpompwałem i nic. kręci ale nie chce odpalić. więc odkręciłem przewód od egr do chłodnicy powietrza i o dziwo zapalił ale jak tylko lekko przytknąłem tą rurę do egr silnik od razu gasł. więc rozkręciłem rurę gumową od intelkulera do turbo. Odpalił ale ponownie przy nawet lekkim wetknięciu tego przewodu silnik zgasł. i wtedy zauważyłem olej w tym przewodzie gumowym, było tam około 1,5 litra. tym samym zabrakło oleju w misce. Olej leciał ciurkiem z przewodu od turbo ale w odwrotnym kierunku niż przelot powietrza. Od dłuższego czasu turbo głośniej chodziło. Czy to wina turbo? czy coś większego? Dzięki za podpowiedzi.

Ostatnio edytowane przez artdecore ; 31-05-2021 o 14:09
artdecore jest offline   Odpowiedź z Cytatem