Cytat:
Ale to chcesz powiedzieć że u mnie też może być coś nie tak z turbiną przy takich parametrach? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trudno mi się tu odnieść bo nie mam pojęcia jakie powinny być wartości referencyjne a to że ktoś pisze że ma takie to wcale nie oznacza że taki być powinny.
|
Gdyby zoptymalizować mapę ECU wyłącznie pod jakość pracy silnika a nie EKO przypuszczam iż DPF też miałby lżej.
Miałem 1,6HDI Fiat 1,9Mjet a teraz to 2.0tdci i zauważyłem, że tendencja jest zbliżona tzn. turbo zawsze pompuje dużo powietrza, EGR jest też sporo otwarty wszystko po to aby gdy nagle chcesz wystrzelić do przodu był nadmiar ciśnienia wówczas EGR w ułamku sekundy się zamyka i auto natychmiast przyśpiesza...
wszystko fajnie dopóki parametry silnika i osprzętu są idealne, ale wystarczy, że EGR na ułamek sekundy się opóźni i jest czarny dymek. Z płynnością jazdy też jest coraz gorzej. To nie są jakość bardzo odczuwalne różnice bo wciśniesz więcej gazu i też auto jedzie ale wystarczy lekko zmodyfikować parametry i na pewno można uzyskać dużo lepsze efekty, płynność jazdy i mniejsze zadymienie w DPF.
Jest jeszcze jedna kwestia, jeżeli silnika ma niskie obroty a ciśnienie doładowania jest zbyt duże to jak EGR przepchnie spaliny?? przecież gy doładowanie ma np. 0.8bar to spaliny muszą mieć większe ciśnienie.