Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 02-06-2021, 23:53   #459
atari
ford::professional

Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Cytat:
Napisał stiepek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Znalazłem u siebie rozwiązanie z częstym wypalaniem DPF. Po przeczytaniu wątku zdecydowałem, że zaślepię EGRa i problem jak ręką odjął zniknął i jeździłem tak 2 lata do czasu.. Pierwszy problem objawiał się co jakiś czas wyskakujący błąd check i wystarczyło skasować kompem i był spokój na kilka miesięcy. Kolejny problem to już błąd usterka silnika i utrata mocy. Zauważyłem również, że mocno się pocił w okolicach egr na łączeniach rur. Zdecydowałem się zdemontować zawór aby go sprawdzić. Okazało się, że grzybek w środku jest bardzo mocno zapieczony i ciężko chodził cały mechanizm. Po wyczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną, odrdzewiaczem został zamontowany z powrotem na swoje miejsce, została zdjęta zaślepka. Spuszczenie płynu chłodniczego, demontaż , czyszczenie, montaż wyniósło mnie 4 h. Auto odzyskało moc i lepiej się zbiera niż wcześniej jak miałem zaślepiony EGR. Niedawno gdzieś czytałem, że nie zaleca się w tych silnikach zaślepiać EGRa ponieważ działa on wspólnie z turbiną i dpf-em Do tej pory cykl wypalania DPF jest normalny co ok 700 km.

Film przedstawiający EGR (silnik dw10c) https://www.youtube.com/watch?v=Pyq4roIms6w
jak wyprogramujesz egr z PCM to nic sie nie stanie ani z dpf ani z turbo, przeciez ponizej 5 stopni i tak EGR jest zawsze zamkniety,
atari jest offline   Odpowiedź z Cytatem