Temat: [Fiesta 2012-2017] Wymiana tarcz i klocków
View Single Post
Stary 10-06-2021, 01:20   #12
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: serwis hamulcowy

Cytat:
Napisał Lucek190 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przejrzałem oferty i fora i polecają Boscha, TRW, Brembo ale zauważyłem że nikt nie pisze o Motorcrafcie. Są droższe faktycznie o 100-150 wiec zastanawiam się co dla tego.
?
Motorcraft to Ford.
Bosch akurat tarcz i klocków nie robi dobrych, choć większość ich części jest bardzo dobra. Tarcze/klocki Boscha są poprawne i nic poza tym.
Brembo wg mnie jest przereklamowane i ma ten minus, że może piszczeć przy hamowaniu, zwłaszcza delikatnym.

Ja ostatnio montowałem u siebie tarcze Mikoda, w wersji nawiercanej.
Opinie o tej firmie są różne: od super, po qpa.
Moja opinia jest taka, że to bardzo dobre tarcze i auto zdecydowanie dobrze hamuje i same tarcze nie grzeją się zbytnio, co też ma znaczenie dla hamowania.
Do tego klocki TRW i wyszedł mi zacny komplecik.

Jeśli potrzebujesz klocków o efekcie mega dobrym to bardzo, bardzo polecam markę Galfer. Miałem je uprzednio w Fieście i auto stawało dęba, tak doskonale hamowały. Minusem ich jest cena - ok 500zł za komplet na przód i ok 14 dni oczekiwania, bo są dostępne tylko na zamówienie. Mimo to warto jeśli chcesz coś z najwyższej półki.
Ostatnio się nie zdecydowałem na powtórkę z tej przyjemności, tylko z powodu czasu oczekiwania na dostawę.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem