Odp: Zasilanie regulatora ciśnienia paliwa
Cześć,
@loge - jeszcze nie - byłem na wakacjach problem porzuciłem, ale wracam właśnie do tematu.
To co udało mi się ustalić do tej pory:
1. odkręciłem jedną rurkę na wysokim ciśnieniu. Ciśnienie panujące tam podczas kręcenia jest malutkie.
2. Zdjąłem wężyk z powrotu (na niskim ciśnieniu). Łatwo rozpiąć wąż obok filtra paliwa. Podczas kręcenia leci żwawo dość - wygląda, że pompka ssąca paliwo z baku działa
3. Po odpięciu wtyczki z regulatora ciśnienia paliwa komputer rzuca błąd, że jest przerwa w obwodzie - znaczy, że cewka w regulatorze nie jest przepalona
4. wyjąłem regulator ciśnienia. Dmuchając w niego ustami ma przejście łatwe. Początkowo myślałem, że powinien być zamknięty w pozycji bez prądu, ale wygląda na to że się myliłem. W nowszych układach CR regulator ten nie pracuje na wysokim ciśnieniu, a po stronie niższego ciśnienia. Wygląda na to, że w moim silniku (DW10C - euro 5 - po lifcie) z układem zasilania Delphi, mamy do czynienia z common rail 3 generacji - a działa on nieco inaczej niż starsze układy (a to te są przedmiotem większości opracowań z netu). Ogólnie zamierzam kupić ten regulator i podmienić - nie mam pewności, że to on jest winny - ale postaram się napisać po wymianie.
Macie lepsze pomysły? czy może moje rozumowanie powyżej przedstawia jakieś błędy?
Czy poza tym nieszczęsnym regulatorem ciśnienia jest tam jeszcze coś podejrzanego w okładzie paliwowym? (nie licząc oczywiście pompy CR)
Ostatnio edytowane przez czarek45 ; 13-06-2021 o 22:17
|