Olej pomiędzy turbiną, a filtrem powietrza.
Cześć,
Jakiś czas temu zmagałem się z problemem komunikatów "awaria silnika natychmiastowy serwis" w skrócie przy przyspieszaniu na trasie/autostradach przy predkosciach 120-140 wyskakiwał błąd co powodowało wyłączenie turbiny.
Ford Focus Mk3 2012, 105 km, 1.6, diesel econetic.
Błędy:
P006A - MAP - Korelacja masy lub objętości przepływu
- Błąd korelacji
- Brak objawu
P1102 - Masowy przeplywomierz powietrza - w zakresie, ale ponizej wartosci spodziewanych
- Zbyt niski sygnal częstotliwości
- nieciągły
P165C - Parametry zatrzymaniu oslony chlodnicy "A" w polozeniu minimalnego/maksymalnego otwarcia
- Brak objawu
- Nieciągły
Mechanik wziął na warsztat, wyczyścił przepływomierz i powiedział, że w rurze pomiędzy turbiną, a filtrem powietrza znajdował się olej. Mówił, że klemy były niedokręcone dokładnie - wyczyścił rurę, dokręcił - mówił, że powinno działać. Odebrałem samochód, pojeździłem - wszystko działało jak należy. Zrobiłem z 300-400 km trasy i znowu wyskoczył mi błąd silnika - odłączyło turbo. Po wyłaczeniu i właczeniu silnika wszystko wraca do normy, znowu jechałem chwile autostradą i powtórka z rozrywki. Domyślam się, że znowu w rurze mamy olej przez który brudzi się przepływomierz. Czy macie może pomysły co może być powodem? Spotkał się ktoś z czymś takim?
W ostatnim miesiącu:
-wymieniłem rozrząd, filtry, oleje
-regeneracja turbiny
Bump: Przy okazji zauważyłem, że w mieście spala mi około 5.9l/100km, natomiast podczas jazdy na tempomacie 140km spalanie wynosi około 7.5 - 8 l/100km. Jestem nowym właścicielem, pierwszy raz mam Focusa i diesla- zastanawiam się czy to normalne wartości.
Ostatnio edytowane przez krangoti ; 13-06-2021 o 23:00
|