Temat: [Mondeo 2007-2014] Zasilanie regulatora ciśnienia paliwa
View Single Post
Stary 16-06-2021, 07:18   #10
bleekm
ford::advanced

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Zasilanie regulatora ciśnienia paliwa

Jeżeli masz polifta czyli pewnie pompę dfp 3.4 delphi to na pompie powinien być czujnik taki z zieloną wtyczką (obok elektrozaworu). Tam trzeba manometr podłączyć aby zmierzyć ciśnienie na pompie wstępnej. Myślę że bez tego pomiaru nic dalej nie ustalisz. Jeżeli ciśnienie będzie za niskie tam to wymieniłbym filtr paliwa (chyba że już to robiłeś). Jak to nie pomoże to uszkodzona jest sekcja pompy wstępnej. Są zestawy naprawcze w necie (kiedyś widziałem). Jak ciśnienie tam będzie ok to zostaje uszkodzenie pompy sekcji wysokiego ciśnienia - skoro elektrozawór wymieniałeś, ale to też przydało by się manometrem zmierzyć ile tam faktycznie jest bar żeby mieć pewność ale to już nie takie proste jak się wydaje (musisz mieć manometr na te XXXX barów plus do tego takie rurki zaślepki na listwę CR do wtrysków bo pomiar na listwie trzeba CR zrobić) . Jak kręcisz rozrusznikiem to widzisz żeby ci paliwo gdzieś uciekało przy wtryskach? Jeżeli nie to ten wyciek może być z komory spalania przez podkładkę, ale równie dobrze może lecieć przez przelewy z wtrysków (są tam takie oringi an nich). Co do wtrysków to pierwszą rzeczą jest zanim się za nie zabierzesz pomiar wysokiego ciśnienia z pompy. Ja bym na Twoim miejscu z holowałbym auto do jakiegoś zakładu co się fordami zajmuje w wawie bo tematy z ciśnieniem paliwa to nie są proste niestety. W wawie masz solid garage, jest warsztat na grochowie (nie pamiętam jak się nazywa), jest też gość w józefowie (michalin) co się fordami zajmuje jak coś. Możesz jeszcze wiązkę od regulatora ciśnienia sprawdzić, musiałbyś przedzwonić czy jest obwód zamknięty (czy któraś żyła nie jest przerwana) od strony PCM. Gdzieś tutaj na forum są schematy.

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 16-06-2021 o 07:40
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem