View Single Post
Stary 17-06-2021, 14:33   #79
artur czerniawski
ford::amateur

Imię: artur ziemowit
Model: s max
Silnik: obecnie 430 tyś km 2.0 tdci 140 km titanium power shift
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Drgania kierownicy poszukiwania powodu

Cytat:
Napisał kolopeter Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Mam dziwny przypadek drgania kierownicy.
Kola były wywazane dwa razy w dwóch różnych warsztatach.
Drgania występują, że tak powiem, losowo. W czasie jazdy raz są, raz ich nie ma.
Najbardziej wyczuwalne są przy prędkości 70 km/h. Tylko że te same wibracje czasami wyczuwam przy prędkości 20 km/h. Ta sama częstotliwość. I co ciekawe, także nie zawsze. W ciągu 5 minut jazdy raz są raz ich nie ma. Powyżej 80-90 km/h są w zasadzie niewyczuwalne. Na maglownicy mam luz pionowy. Objawia się stukaniem na wertepach.
To mniej więcej wszystkie objawy. Zastanawia mnie ta prawie identyczna częstotliwość drgań przy różnych prędkościach samochodu.
Zatem można odpuścić sobie niewywazenie. Także łożyska w piastach.
I teraz pytanieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co może powodować takie objawy, że po wyjściu z zakrętu drgania są niewyczuwalne by po jakiejś chwili wrócić? Na innych felgach też wyczuwalne drgania kierownicy. Przy dużych prędkościach drgań nie ma.
naprawione ,sworzeń zwrotnicy-miał lekki luz,nie da się tego zbadać nie rozkręcając ,a jedynie ruszając kołem na podnośniku-wymienione wachacze i problem zniknął

Ostatnio edytowane przez artur czerniawski ; 17-06-2021 o 14:36
artur czerniawski jest offline   Odpowiedź z Cytatem