View Single Post
Stary 17-06-2021, 20:12   #147
semisok
ford::beginner

Model: C-Max
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: 1.5 ecoboost spadek mocy, szarpanie, grzechotanie przy dużym obciążeniu

Witam, kiedyś tu na forum z 2 lata temu pisałem o podobnym objawie, który tu omawiacie i nikt nic w tej kwestii nie mógł mi doradzić. Widzę że zaczął występować u większej ilości osób. U mnie nie słychać dziwnych dźwięków, tylko przy depnięciu przy 4tyś delikatne przycięcie. Raz kiedyś przyciął mocniej i zadymił na niebiesko (szaro). Pierwszy objaw wystąpił przy około 15 tys km i zdarzał się co jakiś czas. Szczególnie po wolniejszej jeździe lub miastowej. Zajrzałem do dolotu a tam było sporo oleju. Wyczyściłem i objaw ustąpił na kolejne jakieś 15 tys km. Jeździłem na oleju 5w20 i zmieniłem na 5w30. Na 5w20 do 7tyś nie było ubytku oleju po tym dystansie zaczynał strasznie go zużywać. Do 10 tyś musiałem dolewać około 200-300ml. Na 5w30 nie obserwuję ubytku a i objawy przycinania jakby mniejsze i rzadsze. I tak muszę niebawem znów zajrzeć do dolotu i usunąć olej. Dodam jeszcze że na 5w30 mniej lub wcale nie czuć benzyny. Także temat trochę opanowany ale nie do końca.

Bump: Tu podobny temat: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=287070, myślę że chodzi o to samo.

Ostatnio edytowane przez semisok ; 17-06-2021 o 20:16
semisok jest offline   Odpowiedź z Cytatem