Temat: [Mondeo 2007-2014] Przekładka z automau na manual
View Single Post
Stary 18-06-2021, 00:56   #76
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Przekładka z automau na manual

Cytat:
Napisał Krisfrit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja jestem posiadaczem dwu litrowego ecoboost-a, a pytanie brzmi:
Czy skrzynia, dwu-masa z kompletem sprzęgła, półosie, łapy skrzyni, lewarek zmiany biegów podpasują od Focus MK3 st 2.0 EcoBoost? Lewarek jest inny ale to najmniejszy problem.
To też 2l ecodoładowania. Roczniki podobne, mówię o wersji od 2011r
Proszę pomóżcie z dobraniem części do tegoż pojazdu, może znajdzie się złoty środek to tych bolidów...
Pozdrawiam.
P.S. Jak bym znał model oryginalnej skrzyni to by się poszukało gdzie jeszcze coś takiego było montowane.
Oryginalna skrzynia manual do 2.0eb to bardzo ciężki temat była tylko w mk4, Smaxie i galaxy chyba. Z tego co mi się udało ustalić od Focusa st powinna pasować ma minimalnie inne przełożenia tylko wręcz niezauważalna różnica. Dwumasa ta sama, sprzęgło powinno pasować. Półosie raczej nie. Lewa powinna pasować od diesla 2.0 manual z prawą ciężki temat bo ma w innym miejscu podpore co diesel (ten sam problem mam w 1.6eb, być może półoś z 1.6eb by podeszła trzeba by było zmierzyć) Lewarek powinien podejść od diesla. Poduszki skrzyni na pewno są inne niż w focusie ale chyba te co masz w aucie będą ok (przynajmniej tak mi z katalogu wyszło). Łapy do skrzyni mogą pasować albo z diesla manual albo te co masz obecnie.

Ogólnie największa różnica to prawa półoś a reszta jest zbliżona. Kiedyś zastanawiałem się nad wrzuceniem 2.0eb do mojego ale osobiście tego nie sprawdzałem więc robisz na własne ryzyko.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 18-06-2021 o 01:26
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem