View Single Post
Stary 18-06-2021, 13:34   #150
swampshark
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Fiesta mk7, Focus mk3
Silnik: 1.25 80KM, 1.5 EB
Rocznik: 2009, 2016
Domyślnie Odp: 1.5 ecoboost spadek mocy, szarpanie, grzechotanie przy dużym obciążeniu

Cytat:
Napisał sylwesterz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale co ma niby przysłaniać w 1.5 EB? Przecież IC jest wbudowany w silnik (a konkretnie w kolektor dolotowy - air inlet manifold) i chłodzi sprężone powietrze w obiegu wodnym.
A zobacz sobie skąd płyn do chłodnicy w kolektorze dociera. Przyjrzyj się przyłączu pod literą D. Płyn do chłodzenia IC nie idzie wprost z małego czy dużego obiegu chłodzenia silnika. Pochodzi z tej chłodnicy u dołu zderzaka i zasila IC oraz układ chłodzenia turbiny (tak mi się wydaje, bo po zagaszeniu jakaś pompka pompuje jeszcze chwilę płyn przez sprężarkę, żeby płyn się w niej nie zagotował i to pewnie ta z oznaczeniem 8C419, która wymusza obieg wody również przez IC). Żaluzje przysłaniają chłodnicę płynu dla IC
Cytat:
Napisał sylwesterz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
IC pracuje w takich samych warunkach jak już płyn się zagrzeje.
Wydaje mi się, że nie. Ta mała chłodniczka zmniejsza temperaturę płynu zanim dotrze do IC.

BTW:
Dzięki schematom podesłanym przez @sylwesterz wiem dlaczego idą dwa przewody odpowietrzające do zbiorniczka wyrównawczego. Po jednym na chłodnicę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez swampshark ; 18-06-2021 o 14:01
swampshark jest offline   Odpowiedź z Cytatem