Temat: [Mondeo 2007-2014] Przekładka z automau na manual
View Single Post
Stary 19-06-2021, 01:49   #80
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Przekładka z automau na manual

Cytat:
Napisał Krisfrit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dwumasa i sprzęgło od focusa, czy 2.0EB mondiak? Rozumiem że mówisz tu o rozstawie otworów na śruby koło dwumasowe - wał.
Koło zamachowe i wysprzęglik ma identyczne numery z mondeo 2.0eb i focusa 2.0eb.

Ze sprzęgłami widzę ciekawostkę w katalogach, że sprzęgło z focusa 2.0eb pasuje wstecznie do mondeo/smax 2.0eb natomiast sprzęgło z mondeo/smax 2.0eb już nie pasuje do focusa 2.0eb. Być może to od focusa jest po prostu wzmocnione też widzę wyższą cenę. Czyli powinno pasować p&p wszystko.

Cytat:
Napisał Tomi1000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przecież to to samo... W foce siedzi 2.0EB więc zamach jest ten sam.
Ten 2.0 eb w focusie nierówny 2.0eb w mondeo, na pewno głowica, turbo i pokrywa rozrządu są inne, układ paliwowy, chłodzenia jak i mocowania osprzętu. Ale skoro jest kompatybilność zestawów sprzęgła i dwumasy to raczej powinno pasować ze skrzynią od focusa w mondeo.

Bump:
Cytat:
Napisał Krisfrit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziękuję Ci serdecznie. Jest światełko w tunelu.
Tak więc zaczynam działać ze skrzynia od focusa mk3. Na pewno o wyniku prac opowiem, oby przydało się komus. W razie niejasnosci pozwolę sobie zapytać raz jeszcze i szczeguly.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za udzielenie cennej wiedzy.
Jestem ciekawy jak to wszystko pójdzie w praktyce bo sam zastanawiałem się nad wrzuceniem 2.0eb u mnie. Jakby co mam półoś w częściach od 1.6eb z tego co mi wiadomo to powinna podejść do 2.0eb tylko jest minimalnie cieńsza. Trzeba by było zmierzyć długość od skrzyni do podpory łożyska półosi bo wszystkie diesle mają ok. 480mm a ecoboosty ok. 520mm, w katalogach zamienników niby pasuje od diesla ale to nie prawda, przerobiłem zamienniki i żaden nie pasuje do eb manual.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 19-06-2021 o 01:59
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem