Cytat:
|
Znowu kolega ciekawe materiały znalazł
|
Niestety, na szybko niczego lepszego nie znalazłem. Jeśli coś masz na podorędziu, chętnie przeczytam.
Cytat:
|
... Gdzie Ty masz takie warunki w swoim Focusie?
|
Nie piszę, że to idealny przykład, chodziło mi tylko o przedstawienie skuteczności układu chłodzenia.
Cytat:
Na 5 stronie tego dokumentu masz wykres gdzie ta różnica wynosi kilka stopni jedynie przy temperaturze silnika 120 stopni, a tak przez cały czas różnica pomiędzy temperaturą płynu na wejściu i wyjściu z chłodnicy (dodatkowo w treści można przeczytać, że układ pracował bez włączonej pompy obiegowej i wentylatorów na chłodnicy) wynosi...
równiutkie 20 stopni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
20'C była dopóki nie ustabilizowała się temperatura układu, co wg wykresu trwało ~20 minut. Zresztą, jak sam pisałem, "nie wydaje mi się" i mogę się mylić (i pewnie tak jest), ale wolałbym byś wskazał coś bardziej konkretnego.
Cytat:
|
w tym poście kolega pokazuje jak temperatura powietrza w dolocie za IC wynosi ok 50 stopni. Jak intercooler, w którym płyn miałby 90 stopni miałby wychłodzić powietrze do tej temperatury?
|
Czytałem ten post kilka razy, z opisu wynika, że wskazane temperatury są po założeniu dodatkowej chłodnicy wody w obiegu IC. Nie wiadomo jakie były przed poza "
temperatura dolotu zdecydowanie się poprawiła". Nie wiadomo też, czy samo otwarcie lub zdjęcie żaluzji będzie mieć jakikolwiek większy wpływ, czy dopiero założenie dodatkowej chłodnicy ma sens.
Cytat:
|
Dobra wróćmy już do tematu szarpania, a nie układu chłodzenia bo się niezły offtop zrobił.
|
Mnie to akurat interesuje, bo mam 1.5 EB i jeśli za pomocą korekt układu chłodzenia można przedłużyć życie silnika, to jestem zainteresowany. Aczkolwiek chciałbym przed podjęciem decyzji poczytać
wartościową i techniczną lekturę na ten temat, zamiast opierać się na jednej
opinii.