1.6 Pb Durateq optymalne obroty
Witam,
Jestem początkującym kierowcą i Focus II (1.6 100KM Pb Durateq) to moje pierwsze auto, w związku z czym zdarza mi się niestety popełniać różne błędy. Pytanie dotyczy obrotów silnika tzn. jaki zakres jest najoptymalniejszy pod kątem zużycia paliwa oraz wytrzymałości zespołu napędowego? Na kursie radzono mi nie przekraczać 2,5 tys. i tak jeździłem ostatnich parę miesięcy - zazwyczaj 2100-2300 obr./min. Taka wartość była dość komfortowa, ale zużycie paliwa (głównie miasto) przy zgrubnym oszacowaniu wynosiło 9-10 litrów.
Ostatnio jednak kolega mnie pouczył, że to jednak za mało jak na wolnossącą benzynę i powinienem mieścić się między 2,5 a 3 tys, gdyż poniżej 2,5 tys. układ korbowo-tłokowy i skrzynia narażone są na większe obciążenia, a do tego może odkładać się nagar. Rzuciłem okiem na jakieś artykuły w internecie i tam piszą to samo. Niestety przy takich wartościach silnik już zauważalnie wyje i trochę mi się to nie podoba. Przykładowo utrzymanie takich obrotów przy 40 km/h w mieście wymaga jazdy na drugim biegu, podczas gdy ja zwykłem w takiej sytuacji jechać już na trójce. Jak to jest z tymi obrotami w takim razie?
|