View Single Post
Stary 24-06-2021, 00:35   #1
luki_1988
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: fiesta mk6 2008-...
Silnik: 1.25
Rocznik: 2010
Domyślnie Elektryczny odstraszacz kun - gdzie znajdę "styk 15"?

Z racji tego, że to mój pierwszy post witam wszystkich użytkownikówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dwa miesiące temu kupiłem fiestę mk6 z 2010r. No i mam problem z kuną, bo już dwukrotnie pogryzła mi przewody zapłonowe. Kupiłem odstraszacz Kemo 186, coś takiego:
https://mediasklep24.pl/272-odstraszacz-kemo-m186.html

I trochę mam problem z montażem, bo na stronie sklepu niby jest film instruktażowy, ale po niemiecku a niestety nie znam tego języka. Rozumiem, że przewód czerwony mam podłączyć do klemy "+" akumulatora a czarny do masy (jakiejś metalowej części karoserii), a płytki rozmieszczam pod maską w miejscach, gdzie może łazić sobie kuna.
Tylko wówczas urządzenie będzie pracowało nawet przy uruchomionym silniku. Niby to nie przeszkadza, ale chciałem zrobić to zgodnie ze sztuką - tak, żeby po starcie silnika odstraszacz się wyłączał. I za to właśnie według instrukcji odpowiada ten czwarty przewód:

Cytat:
W trakcie montażu samochodowego odstraszacza kun proszę wyjąć bezpiecznik urządzenia z podstawy bezpiecznika. Urządzenie należy zamontować w suchym miejscu pojazdu, w którym temperatura nie jest zbyt wysoka. Kabel dodatni ze zintegrowaną obudową bezpiecznika podłączyć do zasilania "+12 V". Przewód masy podłączyć do zacisku masy "-12V". Kabel do „zacisku 15” należy podłączyć do „styku 15” pokładowej sieci elektrycznej pojazdu. Styk ten znajduje się najczęściej przy stacyjce zapłonu, lub przy wtyczce Euro radia samochodowego.

Przy właściwym podłączeniu kabla do „zacisku 15”, odstraszasz będzie się włączał automatycznie po wyłączeniu silnika (podczas parkowania samochodu). Jeżeli nie znajdą Państwo „styku (zacisku) 15”, proszę poszukać przy stacyjce zapłonu innego styku, który podczas postoju samochodu jest odłączony, zaś podczas pracy silnika połączony z „plusem”. W niektórych pojazdach jest to gniazdo zapalniczki. Podłączenie przewodu do „zacisku 15” gwarantuje, że odstraszasz kun będzie włączony tylko podczas postoju samochodu (podczas jazdy nie ma ryzyka pojawienia się kuny).
I tutaj moje pytanie - gdzie w mojej fieście znajduje się ten styk15/zacisk15? Albo inaczej: jak ten czwarty przewód najprościej podłączyć, żeby to działało? Czy dać se siana i niech odstraszacz pracuje również na włączonym silniku?
luki_1988 jest offline   Odpowiedź z Cytatem