View Single Post
Stary 24-06-2021, 10:04   #57
vedor
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Focus MK 2
Silnik: 1,6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Brak mocy po regenracji turbiny

Część,
problem dotyczy Focusa MK2, 2010, 1.6, 109KM
jakiś czas temu zacząlem miec problemy z turbiną. Ogólnie było trochę wycieku oleju. Podczas dodawania mocniej gazu pojawiała się usterka silnika oraz zaświecał się check.
Ze względu na pandemię i to że auto stało ostatnimi czasy udałem się do warsztatu i podłączyliśmy do komputera pojazd. Wyszło:
P1103 - czyli problemy z przepływomierzem.

Mechanik zamówił nowy ale gdy rozkręcił ten układ dolotowy powietrza gdzie jest przepływka to zobaczyliśmy mase oleju więc stwierdziliśmy że:
1. regenerujemy turbinę
2. wymieniamy tą pokrywę która jest nieszczelna i puszcza olej na dolot powietrza do turbiny
3. przepływki nie wymieniliśmy bo stwierdziliśmy, że być może jest dobra ale cała w oleju.

Zregenerowałem turbinę, wymieniliśmy tą pokrywę odpowiedzialną za szczelność na dolocie powietrza (teraz jest sucho), no ale powiem szczerze jest tragedia. Auto dalej nie ma mocy, dalej pojawia się usterka silnika przy dodawaniu gazu oraz za sobą auto zostawia czarną chmurę dymu. Ciekawe jest to, że gdy pojawi się usterka silnika obroty są ograniczone do max 3k aczkolwiek auto nie dymi.
Z błędów które udało się odczytać jest:
P0299:- coś nowego
P1103:- przepływka

P242F:- DPF

O ile DPF mnie nie dziwi bo auto było mało jeżdzone i nie dało się pocisnąc, to P0299 to coś nowego.
P1103 - przepływka / było to już wcześniej.

I teraz zastanawiam się czy jest szansa że te wszytkie problemy, dymienie, brak mocy moga być związane z tą przepływką? To problem który był od początku.
Ewentualnie co może być przyczyną?

Dzięki

Ostatnio edytowane przez vedor ; 24-06-2021 o 10:51 Powód: zmiana tematu
vedor jest offline   Odpowiedź z Cytatem