View Single Post
Stary 24-06-2021, 13:39   #17
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Słaba klima nadal po nabiciu i dziwne zachowanie (+ częściowe rozwiązanie)

Cytat:
Napisał zenq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ostatnio mialem okazje grzebnąć w klimie w 2 szt. mk4 - przed i po lift, obydwa bez problemu wychładzały kratki centralnego nawiewu poniżej 5*C.
Jak mierzone? Termometrem bezdotykowym głupoty mi wychodziły we wszystkich autach, dopiero po wyłączeniu na chwilę nawiewu można zmierzyć temperaturę kratek/tunelu.

Być może po prostu jakaś usterka się objawia w mk4 tak że klima działa ale słabo. Połowa osób mówi, że słaba klima a druga, że ok. Kwestia subiektywna. Ale temperatury u mnie wcześniej rzędu 10+ stopni to jak dla mnie za dużo. 7-8 stopni tak jak u mnie po regulacji już brzmi lepiej ale też daleko do ideału.

Pozostała inna kwestia: Parownik w mk4 jest nieduży i może to jest limitem. Na przykład we wspomnianej przeze mnie wcześniej astrze jest znacznie większy. W Mondeo mk3 parownik ma podobne wymiary tylko grubość ma 90mm zamiast 58mm.

Tak wiem, wielkość nie świadczy bezpośrednio o wydajności Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale może klima w mk4 ma spore limity fabryczne
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem