View Single Post
Stary 24-06-2021, 17:18   #44
kosmik.ajdzi
ford::beginner

Model: Mondeo Vignale MK5FL
Silnik: 2.0 Ecoblue 190 A8
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Wybór felg

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Polsce pokutuje w większości firm się tym zajmujących nazwijmy to "chamskie lakierowanie proszkowe". Dlaczego? Ponieważ jest tanie.Felgi w fabryce są malowane podkładem lakierem właściwym i kilkoma warstwami bezbarwnego,są to lakiery tworzone specjalnie w tym celu a nie proszek ogólnego użycia.Lakier nakładany jest na specjalnie przygotowaną chemicznie powierzchnię, a nie tylko wypiaskowaną. Felgi są wygrzewane suszone i to daje odpowiednią twardość i trwałość.Niestety za tym idzie cena,zakłady które wiedzą jak to robić nie są tanie.Dwukrotnie pomalowałem proszkowo dwie naprawiane felgi było tanio ale odcień inny lakier kleił strasznie pył z klocków.Nie wyglądało to najlepiej po ok 2 latach.
Wszystko się zgadza ale felgi, nad którymi kolega się zastanawia są właśnie tak odmalowane tj. proszkowo, jedną warstwą na zwykły czarny mat.

Ja miałem regenerowane proszkowo trzema warstwami, w bardzo renomowanym zakładzie, za co zapłaciłem kupę pieniędzy i po zamontowaniu wyglądało to genialnie (bardzo ciemny chrom, zmieniający odcień w różnych warunkach oświetleniowych), a po 2 latach niedociągnięcia i tak wyszły + nie ma opcji idealnego doboru koloru przy kolejnej renowacji. Dlatego dzielę się opinią.

Z felgami malowanymi natryskowo nie miałem do czynienia, ale już drugi raz bym w regenerowane nie poszedł. Mimo, że nieoryginalne zawsze wyglądają na nieoryginalne.
kosmik.ajdzi jest offline   Odpowiedź z Cytatem