View Single Post
Stary 26-06-2021, 03:26   #1
Prismalote
ford::amateur

Imię: Bartłomiej
Model: Ford Fiesta ST mk8
Silnik: 1.5 Dragon
Rocznik: 2019
Domyślnie Stuki z układu kierowniczego podczas skręcania, i hamowania.

Witam wszystkich forumowiczów. Problem dotyczy nowej Fiesty ST, objawia się stukami z okolic układu kierowniczego przy skręcaniu przy małych prędkościach, i lekkim naciskaniu na pedał hamulca jednocześnie, można wtedy usłyszeć wyraźne chrobotanie, stukanie, ciężko to opisać słowami dlatego dołączyłem krótki filmikhttp://youtu.be/UEi35l-sOu0. Te stuki wyraźnie rezonują na kierownicę, wiec można je odczuć trzymając na niej dłonie.
Oczywiście samochód jest na gwarancji i był już z tego powodu 2x w aso, ale problemu nie rozwiązali, pierwszy raz przy przebiegu 8tyś. Ponoć została wymieniona maglownica, ale nie dostałem żadnego potwierdzenia, wiec im na 100% nie jestem w stanie uwierzyć, po odebraniu samochodu było wyraźnie "lepiej" stukanie nie było tak głośne i częste, ale występowało dalej. W trakcie użytkowania stukanie wróciło znowu, i przy przebiegu 25tyś. oddałem samochód drugi raz na serwis. Najpierw jazda z serwisantem, który po usłyszeniu tych stuków, rzeczywiście wyglądał na zaniepokojonego, i sprawdził samochód pobieżnie na podnośniku, czy mogę nim bezpiecznie jeździć jeszcze tydzień czasu, do terminu naprawy. Samochód na naprawę przyjmował inny serwisant, wydawało się, że zna problem, zlecił w warsztacie sprawdzenie maglownicy i układu kierowniczego, praca dla mechanika na 1,5 godziny. Jeszcze w tym samym dniu dzwoni do mnie i mówi, że z samochodem wszystko jest w porządku, on żadnych stuków nie słyszy. Przychodzę odebrać samochód, pokazałem mu te stuki, a on mi zaczyna tłumaczyć, że to normalne, na szybko wymyślił jakaś teorie o tym, że w maglownicy są jakieś łączenia i zależności od tego jak kierownica jest wysunięta, to słychać to mniej albo głośniej, ale szybko obaliłem tą teorie. Zasugerował mi, że ford nie chciał dać pieniędzy na naprawę, a oni sami nie będą za to płacić. Ostatecznie zalecił mi jazdę z włączonym radiem, bo wtedy nie będę tego słyszał, ale zostawię to bez komentarza.
Pytanie do was serdeczni forumowicze co mogę zrobić w takiej sytuacji, gwarancja kiedyś minie, a problem zostanie. Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.

Ostatnio edytowane przez Prismalote ; 26-06-2021 o 22:48
Prismalote jest offline   Odpowiedź z Cytatem