Witam,
Panowie, walczę z tym fioletowym kabelkiem i już mi ręce opadają
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak większość kolegów mam problem z nie działającym wentylatorem oraz działaniem klimy.
U mnie pojawia się błąd: P0480 - Obwód sterujący wentylatorem 1
1) Wentylator podpięty na "krótko" działa
2) Na wtyczce wentylatora napięcie jest 12V
3) Klima działa przez chwilę, leci zimne powietrze, przewody klimatyzacji stają się chłodne, po chwili klima się rozłącza przez brak działania wentylatora
4) Zamontowany nowy moduł, więc go wykluczam
5) Fioletowy kabelek na wtyczce modułu wentylatora ma napięcie po stacyjne 0.05V.
Po nitce do kłębka doszedłem do ECU w białej plastikowej skrzyneczce w nadkolu. Sterownik ma trzy wtyczki (idąc w kolejności od silnika: czarna, brązowa, szara).
W przypadku mojego silnika (2.0 benzyna - Duratec HE - 2009r.) fioletowy kabelek nie dochodzi do czarnej kostki na pinie C2. Pisał o tym kolega w wątku (
https://forum.fordclubpolska.org/sho...&postcount=265)
U mnie jest to wolny pin. W moim aucie kabelek wchodzi do kostki brązowej (największej). PIN-u nie pamiętam, ale dokładnie ten kabelek (fioletowy) idzie do kostki przy module wentylatora.
I teraz niespodzianka, badając napięcie na kabelku przy samym ECU, 5cm za wtyczką jest takie samo 0.05V. Jakieś kuriozum.
Gdzie szukać przyczyny? Uwalony sterownik ECU? Co jeszcze mogę sprawdzić?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.