Odp: Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne
Ja swoim 1.5EB zrobiłem już 17 tys km i jestem zadowolony. Na chwilę obecną nie mam się do czego przyczepić jeżeli chodzi o silnik. Dynamika jest ok, nie jest to demon prędkości, ale można spokojnie wyprzedzać i się znośnie rozpędzać. Spalanie jak na tak duże auto jest całkiem spoko i średnie od samego początku mam 7,5 gdzie głównie jeżdżę do pracy (odcinki 30 km w jedną stronę) z obrzeży Gdańska do jego centrum. Raz lub dwa w miesiącu trasa ok 800 km. Normalna przepisowa jazda w trasie z tempomatem na 104-124 i spalanie w okolicach 6-6,5 litra. Autostrada przy 144 na tempomacie to ok 8 litrów. Na zimowych kołach miałem ok 0,5 litra niższe spalanie, a letnie mam 20tki o szerokości 245.
Co do aktywowania tempomatu to pewnie jakiś magik to jest w stanie ogarnąć. Tutaj trzeba nie tylko odblokować sama opcję aktywnego tempomatu, ale także dodać go jako opcję do Sync bo tam są ustawienia od niego. Myślę, ze warto mieć aktywny tempomat bo spokojnie da się go używać na drogach krajowych co w połączeniu z mało komfortowym fotelem jest bardzo przydatne bo może prawa noga odpocząć. Nie wiem jak inni, ale ja czuję dyskomfort w prawej nodze podczas jazdy. Nie wiem czy jest to spowodowane krótkim siedziskiem czy kątem pod jakim trzyma się noge na pedale gazu.
Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka
|