Temat: [Grand C-MAX 2010-2015] Wypalanie DPF 1.5TDCI
View Single Post
Stary 02-07-2021, 07:41   #36
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wypalanie DPF 1.5TDCI

No to mnie zaskoczyłeś. Ja uważałem ( i tak podłączyłem ), że trzeba pod 5 nóżkę. Wg schematu do niej idzie ruchoma 'wajcha' którą elektromagnes zamknie obwód.
Ale jednak jest coś nie tak z moim podłączeniem:
1. Dioda podłączona pod R12 (wentylator - szary przekaźnik 70A) zapala się zaraz po wybudzeniu autka. (po otwarciu drzwi pilotem) Świeci się cały czas.
2. Dioda podłączona pod R7 (grzanie szyby przód - szary przekaźnik 70A) zachowuje się 'normalnie'. Gdy włączę grzanie włącznikiem dioda się świeci.
Tu chciałbym podzielić się swoimi wątpliwościami co do R7. Przecież nie wszystkie Fordy mają grzane szyby przednie więc jaki udział może mieć te grzanie w wypalaniu DPF'a gdy takiej szyby nie ma?
3. Dioda podłączona pod R10 (czarny przekaźnik 40A) ani razu nie świeciła się, ale nie mogłem zmusić autka do wypalania pomimo, że temperatura spalin chwilowo miała 349 °C

Czy ma ktoś sposób na wyjmowanie tych przekaźników. Do bezpieczników są szczypki a do przekaźników? (mocno siedzą i trudno wyjąć)
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Przekaźnik R7 i R12.jpg (88.6 KB, 20 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Przekaźnik R10.jpg (46.3 KB, 21 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Andrzej_K ; 02-07-2021 o 11:56
Andrzej_K jest offline   Odpowiedź z Cytatem