Temat: [Grand C-MAX 2010-2015] roleta - szyberdach, dach panoramiczny
View Single Post
Stary 20-07-2021, 23:33   #7
orlando
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Grand c-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: roleta - szyberdach, dach panoramiczny

Witam, uporałem się z roletą dachową. Jakiś czas temu materiał rolety wypadł z szyn po obu stronach. Przy okazji próby naprawy zrobiłem fotorelację- może komuś się przyda zamiast wydawać 700 zł za używkę. Czas naprawy przez laika ok. 4h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaczynamy:
1. Demontujemy osłonę słupka przedniego. Trzyma się na 3 zatrzaskach. Wystarczy energicznie szarpnąć za górną część.
2. Demontujemy osłonę słupka środkowego. Podważamy zaślepkę, pod nią znajduje się śruba, odkręcamy. Odkręcamy mocowanie pasa. Osłona trzyma się na 1 zatrzasku.
3. Demontujemy osłonę słupka tylnego. Pod zaślepką znajduje się śruba - odkręcamy. Odkręcamy mocowanie pasów.
4. Odkręcamy osłony przeciwsłoneczne.
5. Demontujemy lampki oświetlenia wewnętrznego. W tym celu wkładamy cienki śrubokręt w szczelinę zaznaczoną na zdjęciu, opuszczamy lampki w dół.
6. Demontujemy panel przedni podsufitki. W tym celu podważamy miejsce zaznaczone na zdjęciu. Odkręcamy 2 śrubki trzymające ramkę panelu, odpinamy kostki od silniczka rolety, przełacznika rolety, podświetlenia.
7. Demontujemy osłonę pasa tylnego środkowego. Trzyma się na 2 zatrzaskach.
8. Demontujemy rączki x 4szt.
9. Opuszczamy delikatnie podsufitkę. Nie ma potrzeby jej wyjmowania. U mnie sparła się na zagłówkach.
10. Odkręcamy czarny plastik zaznaczony na zdjęciu.
11. Mamy już pełny dostęp do rolety. Odkręcamy 6 śrub trzymające stelaż rolety. Odciągamy zatrzaski i wysuwamy roletę na zewnątrz.
12. Mając roletę na stole odkręcamy 3 śruby trzymające silnik oraz wtyczkę silnika. (uwaga na metalowy trójramienny element - będzie potrzebny do ręcznego zwijania rolety).
13. Odkręcamy czarne osłony po obu stronach rolety.
14. Zwijamy ręcznie roletę używając trójramiennego elementu aż wyjdzie z prowadnic. Robimy to w taki sposób aby materiał nawijał się bez zmarszczeń.
15. Przyczyną wyrwania materiału było jego odklejenie się z jednaj strony - miejsce zaznaczone na zdjęciu.
16. Następnie układamy materiał w prawidłowy sposób aby został wciągany wraz z prowadnicą. Następnie przykręcamy czarne elementy po obu stronach.
17. Cieszymy się z naprawionej rolety Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
18. Składamy w odwrotnej kolejności.

Mam problem z dodaniem zdjęć, postaram się dodać je później.
orlando jest offline   Odpowiedź z Cytatem