Przegrzewa się silnik, ucieka płyn chlodniczy,
Witam, nie wiem czy temat juz był ale nie mogłem nic znaleźć na temat mojego problemu a mianowicie
Jakieś 2 tyg temu zauważyłem że nie mam grzania w samochodzie. Po dłuższej jeździe ok 60km w mieście zauważyłem że auto się przegrzało, zgasilem silnik odczekałem dojechalem do domu (2km) ani razu wskazówka nie podeszła wyżej jak 90° (wentylator chodzi)
Odczekałem i otwierając korek od płynu chłodniczego strasznie syczal a w samym zbiorniku pusto, dolalem jeździłem nic się nie działo, aż pewnego razu naszła mnie myśl by sprawdzić płyn, ku mojemu zdziwieniu nie było go wcale. A więc dodałem, oraz z niepokojem sprawdziłem bagnet i korek od oleju oba czarne, a poziom oleju się nie podnosi samochód nie kopci odpala od strzała nie ma słodkiego zapachu z rury. Mechanik nastraszym uszczelka pod glowica ale postanowiłem wykonać test, samochód był odpalony z 15 minut po jeździe więc 90° było, dodawałem gazu trzymałem 2tys obrotów i nic płyn niebieski i postanowiłem wykonać drug test odrazu lecz pod koniec drugiego testu ( ok 20min) przez zbiorniczku zaczal łac się płyn Góra przez korek. Dodam że węże twarde, a wskazówka od 2tyg wariuje raz mam 60, raz 90, raz pomiędzy i tak skacze oraz wlew od plany jest brudny jakby rdza. Auto mam 3 miesiąc i wcześniej tak nie robiło. Osobiście podejrzewam termostst/chłodnicę
Ostatnio edytowane przez Mondeokombi ; 23-07-2021 o 10:11
|