Temat: [Mondeo 2014- ] Jak sprawdzić stan klimatyzacji?
View Single Post
Stary 25-07-2021, 15:43   #2
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Jak sprawdzić stan klimatyzacji?

Cytat:
Napisał kierowcaBombowcaF1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy w Mondeo MK5 jest możliwość sprawdzenia stanu klimatyzacji? Mam tu na myśli informację czy należy klimatyzację "nabić"?
Można próbować po czujniku ciśnienia z kompa ale to trochę wróżenie z fusów. Ogólnie w pełni sprawnego układu klimatyzacji nie trzeba "nabijać" ale z czasem zawsze pojawiają się mikro wycieki chociażby przez uszczelnienia w sprężarce i powoli czynnik ucieka. Masz jakieś podejrzenia odnośnie tego że może być za mało czynnika? Słabo chłodzi? Jaki przebieg układu? Myślę, że zazwyczaj przez pierwsze 5 lat powinno być ok w większości aut bez przygód. Ja musiałem uzupełnić koło 100g po 5 latach i 260tys.km a potem za kolejne 2 lata i przy przebiegu 308tys.km jakieś 150g ale mam jeszcze mk4

Nabijając układ profilaktycznie niby dobrze ale z drugiej strony mogą Ci wprowadzić zanieczyszczenia do układu jak maszyna jest brudna, tego nie sprawdzisz.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem