Hej
Pozwolę sobie podpiąć się z nadziei, że ktoś rozwieje moje wątpliwości.
Wiem, że tu mowa o focusie a ja walczę z C-MAX MkII FL 2016r ze Start-Stop.
Chciałem ojcu dołożyć kamerę cofania ale po spięciu wszystkiego i aktywowaniu problem. Nie widzi kamery a w BCM B1088 (Szyna B LIN - nieprawidłowy sygnał).
Co do kamery, w prawej burcie bagażnika szare (6-żył) gniazdo:
Problem 1 - Brak zasilania. Według znalezionego gdzieś w sieci schematu +12 idzie z F29 (pucha bezpieczników w lewej burcie). Bezpiecznik jest, zasilanie na nim też. Czy dobrze to odczytuje, że albo brakuje zworki pomiędzy pinami 41-42 we wtyczce C237? Albo prewodu pomiędzy C214 - 14pin a C237 - pin 42.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak czy siak, muszę namierzyć wtyczkę, C237 i o ile w Focusie jest przy lewarku po stronie pasażera, tak w C-max jej tam nie ma. Czy to będzie ta kostka na zdjęciu pod samym lewarkiem?(oby nie bo nie wiem jak się do niej dobrać).
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Problem 2 - gniazdo z burty kończy się wtyczką pod schowiem w nogach pasażera(przedzwonione kable, więc przejście jest). Muszę stamtąd zebrać masę i podpięcie pod APIM. Niestety wtyczki nie ma więc pytanie, czy ten kawałek pomiędzy Apim a tą wtyczką pasażera może mieć jakiś swój numer? Albo może samą wtyczkę można gdzieś dorwać - wtyczka ma 2x4 piny więc jest inna niż ta w bagażniku w burcie (2x3 piny)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Piny do BCM teoretycznie mam - kupiłem całą wtyczkę do APIM + piny od chińczyka.
Co do BCM - dobrze doczytałem, że za słaba wersja BCM i nie obsłuży linii po LIN? Czy może jakiś update wystarczy? ewentualna wymiana BCM to nie taka prosta sprawa bo trzeba dograć klucze przy połączeniu z serwerem Forda?
BCMII
Nr części - F1DT-14A073-BF
Strategia - F1DT-14C094-AF
Kalibracja - F1DT-14C095-AF