Temat: [Mondeo 2007-2014] Zatkany DPF 2.0TDCI
View Single Post
Stary 29-07-2021, 21:04   #80
Piotr Lukas
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci 130 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Sterownik turbiny

Cześć,

w ostatnim czasie miałem problem z przechodzeniem silnika w tryb awaryjny. Po ponownym uruchomieniu silnika auto znów miało moc, aż tu w końcu tryb awaryjny włączył się na stałe. Wizyta u mechanika wskazała całą listę błędów (zdjęcia poniżej) większość udało się skasować natomiast z trzema był problem

P246B - warunki pracy pojazdu nieprawidłowe dla regeneracji filtru cząstek stałych
P2463 - Filtr cząstek stałych silnika Diesel - nagromadzenie sadzy
P242F - Zatkanie filtru cząstek stałych w pojeździe - nagromadzenie popiołu

Błędy związane z DPF nie dało się usunąć i mechanik zalecił regenerację. W związku z tym udałem się na czyszczenie DPF. Filtr i katalizator został wyczyszczony, natomiast zakład poinformował się, że jest problem ze sterownikiem turbiny i świeci się cały czas check engine, a auto nie ma mocy.

W następnym tygodniu pojadę podłączyć auto pod komputer, aby znać dokładny kod błędu. Na forum udało się znaleźć wątek z tym związany dla mk3 i chciałbym spróbować sam przywrócić go do życia o ile to będzie możliwe
( https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89139 )

Czy mógłby mi ktoś więcej powiedzieć o tym sterowniku, gdzie się znajduje, czy demontaż jest problematyczny i czy w ogóle warto się za to zabierać jako laik

Auto Ford mondeo mk4 2007
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_0363.jpg (92.2 KB, 39 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_0364.jpg (93.0 KB, 26 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_0365.jpg (92.6 KB, 18 wyświetleń)
Piotr Lukas jest offline   Odpowiedź z Cytatem