Cytat:
O ile wiem "suche" DSG też wymaga regularnej wymiany oleju więc może ktoś kumaty wyjaśni co tam siedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Skrzynia (również dwusprzęgłowa) ma koła zębate, które na sucho pracować nie będą i dlatego pracuja w oleju. Jak każdy przekładnia mechniczna wykonana z metalu. Ale samo sprzęgło może pracowac na sucho (jak w manualu, skrzynia sucha) albo może pracować w kąpieli olejowej czyli jako skrzynia "mokra". Sprzęgło w kąpieli olejowej może przenosić większe momenty obrotowe, między innymi nie nagrzewa się tak szybko.
Bump:
Cytat:
|
Oczywiście w tym przypadku serwis nadal twierdzi, że oleju się nie wymienia. Realnie chyba 1,7 l do skrzyni i 0,9 l do mechatroniki.
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
|
To tak jak ze skrzynią manualną. Oleju wymieniać nie trzeba ale co 200-300 kkm jest wskazane / zalecane
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czyli nie zaszkodzi. A czy jest konieczne i będzie miało znaczenie w dużym stopniu zależy od eksploatacji skrzyni. Np. śmiganie na pusto po autstradzie vs. ciągnięcie przyczepy kempingowej przez miasta
Bump:
Cytat:
Tylko nie chodzi mi o to że DSG jest dwusprzęgłowa. To wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bardziej chodzi mi to że skoro jedną nazywamy hydrokinteyczna to co jest w tej drugiej? Gaz? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
To po prostu dwie skrzynie jak w manualu (ze sprzęgłami płytkowymi, ewentualnie zanurzonymi w kąpieli olejowej dla skrzyni 'mokrej') sterowane nie wajhą przez kierowcę tylko siłownikami elektromechanicznymi i softwarem. W takiej skrzyni najczęściej pada sterowanie tj. mechatronika. Pierwsze skrzynie mokre miały mechatronike serwisowalną, natomiast w "suchych" VAG porobił dodatkowe oszczędności i naprawa mechatroniki najczęściej kończy się wymianą całego, dosyc drogiego, modułu. Ponieważ te skrzynie na sucho maja większe obciązenia termiczne, dlatego są bardziej narażone na awarie. VAG celowo wprowadzał ograniczenia momentu aby skrzynie wytrzymywały odpowiednio długo. I tak pierwsza popularna, 6-biegowa mokra skrzynia miała nominałowo 350 Nm W rzeczywistości mogła przenieśc nawet więcej, dlatego tuning TDI nie wiązał się z ryzykiem awarii skrzyni, a samą skrzynię spinali ze silnikami mającymi 390 Nm . Nowsza, 7-mio biegowa była sucha, a moment silnika był ograniczany do 250 Nm. Do aut mocniejszych opracowano nową skrzynię siedmiobiegową mokrą i ona pojawiła się między innymi w mocniejszych TSI. Ale większość budżetowych Skód, Seatów i VW jeździła na tej "wykastrowanej" 250 Nm, spinaną z silnikami 1.4 lub 1.5 TSI, która nie cieszy się dobrą opinią. Pierwowzór skrzyni dwusprzęgłowej Porsche - PDK - to zupełnie inna bajka. Pierwsze DSG 6-cio biegowe, mokre nawiązywało do tej skrzyni i dlatego było uważane za dobrą konstrukcję. Skrzynie suche to oszczędności (produkcyjne i eksploatacyjne) i w efekcie problemy - ale swoje miejsce w historii mają, gdyż wprowadziły przeciętnego Kowalskiego w świat automatów.