View Single Post
Stary 30-07-2021, 12:11   #61
LevvyX
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Szarpanie, drganie i duże wibracje silnika 1.8 TDCI na biegu jałowym po rozgrzan

Cytat:
Napisał Gravity Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Od tego czasu wymieniony
- kompletny rozrząd (była już pora, auto miało 140k przebiegu),
- kompletny dwumas i sprzęgło Luk (przy kupnie już wiedziałem, że będzie się zbliżał jego czas, tak też stwierdził diagnosta, ale to miało być wszystko, niestety Luki chyba tak mają, że od montażu 3 razy byłem z powrotem u mechanika, bo dźwięki są podobne jak po wymianie)
- nowe wtryski Continental, przyczyną wymiany było pojawienie się kontrolki usterki silnika i przejście w tryb awaryjny, a później zdarzające się przerywania silnika, od wymiany komunikatów i przerwań żadnych nie było, niestety drgania są dalej
- wszystkie 3 nowe poduszki (Sasic- hydro i nad skrzynią, Corteco dolna),
Cześć, miałem podobnie - czy po wymianie sprzęgła i dwumasu była jakaś poprawa? bo u mnie ustało kompletnie, ale ostatnio po przejechaniu ok. 8-10kkm od wymiany, przy gaszeniu bez sprzęgła słychać było metalowy pogłos, a na dodatek czuć po rozgrzaniu bardzo delikatne drgania, ale też nie ciągle. Pojawiają się nieregularnie - przy większym obciążeniu silnika, np. AC praktycznie znikają.
Mechanik, który mi to robił mówił, że może to być wadliwe koło i że LUKi się takie zdarzały, ale wolałbym uniknąć ponownej rozbiórki Forda.

Przeglądając forum natknąłem się na posta, że przy podobnych objawach pomogło dokręcenie mocowania łapy skrzyni, ale podejrzewam, że jak miałeś wymieniane poduszki to zostało to zrobione.
LevvyX jest offline   Odpowiedź z Cytatem